В личната колекция на покойната кралица има над 300 накита с диаманти,

...
В личната колекция на покойната кралица има над 300 накита с диаманти,
Коментари Харесай

Кой ще наследи безценните бижута на Елизабет II?

В персоналната сбирка на покойната кралица има над 300 накита с диаманти, сапфири, рубини, които се правят оценка на стотици милиони
Тиари и диадеми от диаманти, нанизи от перли, брошки и пръстени с брилянти, изумруди, рубини и сапфири – кралица Елизабет II притежаваше една от най-невероятните сбирки от бижута в света, оценена на стотици милиони, само че за която изцяло подхожда думата скъпа. Затова и мнозина през днешния ден се питат – при кого ще отидат накитите след гибелта ѝ, по какъв начин ще бъдат разпределени сред наследниците ѝ?

Тъй като след кончината на монарха нито един подробност не е оставен без внимание, ясно е, че в Бъкингамския замък от дълго време е помислено и по този въпрос, написа сп. “Мадам Фигаро ”. Преди това обаче се постанова уточнението, че кралските бижута би трябвало да бъдат разграничени на две категории. Едните са бижутата на короната, които се пазят в Лондонската кула и принадлежат на страната. Те се употребяват от кралското семейство при разнообразни мотиви, само че де факто то ги употребява назаем. Тези скъпоценности в този момент ще бъдат предадени на крал Чарлз III и брачната половинка му - кралицата консорт Камила.

Втората група са персонално владеене на монарсите. Става въпрос за персонални покупки и дарове, огромна част от бижутата се предават по наследство от баби и майки на дъщери и внучки

Според някои специалисти кралската сбирка е почнала да се натрупа по времето на кралица Виктория, която колекционирала скъпоценни камъни с бързината, с която се разширявала Британската империя. Тя обичала да прави екстравагантни и необикновено скъпи дарове на децата си и техните брачни сътрудници.

Мнозина настояват, че през днешния ден към този момент е доста мъчно да се прави разлика кое тъкмо принадлежи на Короната и кое на кралското семейство, защото в течение на годините доста персонални предмети са ставали част от сбирката на Короната.

Голяма част от тиарите и диадемите, с които се е появявала Кейт Мидълтън досега, са ѝ предоставяни от Бъкингам единствено за избрани събития. Самата кралица във всекидневието си е предпочитала да носи персоналните си декорации, а да употребява за публични мотиви най-ослепителните тиари и огърлици от касетките на двореца.



Много от личните бижута на кралица Елизабет II са ѝ били дарени от баба ѝ кралица Мери, брачна половинка на дядо ѝ крал Джордж V, и от майка ѝ кралица Елизабет, брачната половинка на татко ѝ крал Джордж VI.

Някои са правени по поръчка от самата владетелка на бижутери в Лондон и Париж, или са ѝ били поднасяни като подарък за юбилеи и други празници. По време на сватбата си с принц Филип Елизабет II носи диамантената диадема на баба си кралица Мери и две перлени огърлици – едното, принадлежало на кралица Ана, последната от династията Стюарт, а другото – на кралицата консорт Каролин, брачна половинка на Джордж II.

За най-скъпото владеене на починалата Елизабет обаче се счита колието, харизано ѝ от низама на Хайдерабад в Индия (по това време един от най-богатите хора в света) за сватбата ѝ с принц Филип през 1947 година Колието е направено от “Картие ” и съдържа 300 диаманта, подредени в нереален флорален претекст. Според кралски специалисти през днешния ден то коства към 82 млн. $. Твърди се, че това е най-скъпото украшение, принадлежащо на кралски семейства въобще в света. С него кралицата се снима няколко дни след коронацията си през 1952 година През 2014 година с колието се появи и херцогинята на Кембридж Кейт, брачна половинка на принц Уилям.



Сред именитите декорации на Елизабет II е и брошката “Кулинан III и IV ”, носена от монарха два пъти – по време на аудиенция в Нидерландия през 1958 година и по време на диамантения празник. В нея са вградени 94,4-каратовият елмаз “Кулинан III ” във формата на круша и 63-каратовният квадратен “Кулинан IV ”.

Брошката е оценена на близо 60 млн. $

Едно от бижутата с най-голяма сантиментална стойност обаче е диадемата със сапфири, подарена за сватбата от бащата на кралицата Джордж VI. С нея Елизабет се появи за финален път през 2019 година Диадемата съдържа 18 сапфира сред 8 и 30 карата.



Сред емблематичните кралски брошки е и тази, подарена на кралица Виктория от брачна половинка ѝ принц Албърт през 1840 година и достигнала по завещание до последната английска владетелка. Тя е формирана от диаманти и сапфири. Интересна е историята и на рубинената тиара, носена от кралицата един-единствен път. В нея са инкрустирани 96 рубина, комбинирани с диаманти. Тиарата е подарък от народа на Бирма (днешен Мианмар), като се е считало, че има лечебни свойства. Сега даже се спекулира, че 96-те рубина са пазили здравето на Елизабет II до 96 години, на колкото умря.

Има догатки, че огромна част от персоналната кралска сбирка (около 300 скъпоценни бижута, от които минимум 98 брошки - кралицата беше огромна почитателка на тези декорации и ги използваше да изпраща посредством тях разнообразни послания на поданиците си) ще отиде при новата принцеса на Уелс Кейт, брачна половинка на престолонаследника принц Уилям, само че за момента няма публично решение по въпроса. Право на завещание имат също принцеса Ана – единствената щерка на кралицата, и нейните деца, както и фамилиите на останалите ѝ двама синове - Андрю и Едуард. Според медиите обаче не е изключено наследниците да се откажат да получат съкровищата, на които имат право, поради големия данък наследство - 40% от стойността на бижутата

Така те ще преминат в сбирката на короната и отново ще могат да бъдат употребени от фамилията, когато е належащо.



Според сп. “Нюзуик ” крал Чарлз III скоро ще би трябвало да се заеме с въпроса за бижутата, защото от Индия от дълго време се чуват апели на страната да бъдат върнати някои скъпоценности, добити от Англия по време на колониалната ера. Обект на най-големите разногласия е диамантът Кохинор, към който Делхи предявява искания от десетилетия, само че в този момент се надява той да бъде възобновен от новия крал. Претенции към диаманта, който след шлифоването понижава тежестта си от 186 на 105,6 карата, имат също Пакистан, Иран и Афганистан.

Във Англия той в никакъв случай не е бил носен от мъже, тъй като съгласно легендата те умират от насилствена гибел.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР